FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
23 de març de 2015
    El reglament, que ha estat obert a suggeriments, al·legacions i esmenes des del 18 de febrer fins al 18 de març, serà sotmès a aprovació aquest dimecres 25 de març, durant l’Assemblea General del COIB. Aquesta iniciativa té com a finalitat facilitar i promoure la participació de les col·legiades i col·legiats en el procés electoral, d’acord amb la llei i els Estatuts Col·legials.
     
    Les esmenes rebudes han estat ja contestades degudament i entre els punts que proposen coincideixen en dues preocupacions en relació al Reglament: el seu marc legal i la seguretat tecnològica, especialment pel que respecta a l’acreditació de la identitat del votant i el caràcter secret del vot. El COIB ha sol·licitat informes addicionals a experts independents, que han reiterat que existeixen totes les garanties.

    En referència al marc normatiu, la iniciativa s’emmarca dins la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, la llei 7/2006 de 31 de maig de l’exercici de professions titulades i dels Col·legis Professionals i els Estatuts Col·legials (EC) del COIB.
     
    En aquest sentit, els experts consultats pel Col·legi coincideixen en afirmar que segons el marc legislatiu català i espanyol no només existeix emparament legal sinó que ‘pot afirmar-se que la introducció de mecanismes de votació telemàtic no és només una opció permesa als col·legis professionals catalans, sinó que pot considerar-se una obligació legal’.
     
    Respecte a l’acreditació de la identitat del votant, el caràcter personal i directe del vot, la seva inalterabilitat i el seu caràcter secret, els experts consultats confirmen que:
     
    L’acreditació de la identitat i condició de persona col·legiada: es dona compliment a aquest requisit amb el cens actualitzat de les col·legiades i col·legiats que tot procés electoral comporta, d’acord amb els EC.
     
    El caràcter personal i directe del vot: per a cada persona inclosa al cens, el servei genera un sistema de signatura electrònica avançada basada en certificat electrònic, per part del votant, del sobre digital que conté el vot, creant una vinculació única entre el votant i el sobre digital amb el vot, de forma que qualsevol intent de substituir un sobre amb un vot per un altre, seria detectada.
     
    La inalterabilitat del contingut del vot: es consubstancial a la signatura electrònica avançada, doncs garanteix la possibilitat de detectar les modificacions no autoritzades dels documents signats.
     
    El caràcter secret del vot: la utilització de sistemes criptogràfics asimètrics en el que el sistema es compon d’una clau privada i una de pública. Al mateix temps la clau privada es divideix en parts (mesa electoral) emmagatzemades en sendes targetes criptogràfiques d’alta seguretat, que s’hauran de reconstruir per poder obrir l’urna electrònica. La vinculació entre la signatura electrònica i el sobre electrònic signat es eliminat abans del seu desxifrat, garantint el caràcter secret del vot.
     
    Per fer possible el vot telemàtic, el Col·legi ha depositat la seva confiança en una empresa líder mundial  en solucions segures de vot telemàtic i gestió d’eleccions, amb experiència acreditada en més de 100.000 processos electorals electrònics a països de tot el món, inclosos els Estats Units, França, Noruega, Suïssa o Àustria, entre d’altres.