FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
16 de setembre de 2011
    L’educació per a la salut capacita els nens a l’hora de prendre decisions sobre la seva salut i els ajuda a adoptar comportaments saludables al llarg de la seva vida. “És aquí on les infermeres desenvolupem un paper rellevant”, assegura la infermera i coordinadora d’Infermeria de l’Associació Catalano Equatoriana per a la Integració i el Benestar (ACEIB), Montserrat Domínguez.
     
    Aquesta infermera va participar el passat 14 de setembre a la IV Xerrada solidària del COIB, que la corporació organitza per donar a conèixer l’aportació que realitzen aquests professionals en l’àmbit de les ONG i de la cooperació.
     
    Segons Domínguez, les infermeres cooperants a l’Equador realitzen educació i promoció per a la salut en temes d’higiene, nutrició, salut infantil i planificació familiar. “Hi ha una gran quantitat d’embarassos no controlats i poques mesures d’higiene”, comenta.
     
    En aquest país, a diferència d’Europa, situacions que poden afectar la vida de persones, com la hipertensió, la diabetis o la càries, ni tan sols són diagnosticades. “No es pot recòrrer directament als medicaments, sinó que s’han de donar les eines necessaries per ensenyar a menjar bé, per exemple”, afirma.
     
    ACEIB és una associació que desenvolupa des de fa 11 anys un projecte d’ajuda sanitària i humanitària a l’Equador amb l’objectiu de millorar la salut dels nens, joves i adults que viuen a les zones més pobres. Aquest mateix objectiu solidari és compartit amb l’ONG Fallou Associats, que també va participar en la mateixa xerrada del Col·legi.
     
    Aquesta associació, que intervé al Senegal amb dues expedicions anuals, contribueix bàsicament ajudant a la població en l’àmbit sanitari. Concretament oferint atenció sanitària primària, realitzant controls d’HTA i diabetis i facilitant medicaments sanitaris per millorar la qualitat del servei sanitari, entre altres.
     
    Un dels projectes de Fallou Associats es basa en formar els professionals de la salut locals perquè puguin desenvolupar la seva tasca amb autonomia. “No volem que depenguin de les nostra ajuda i intentem que a curt termini arribin a ser autosuficients”, va destacar el president de l’associació, Pedro Sanz.