FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
4 de juliol de 2014
    webinterior.jpgEl passat 18 de juny les infermeres de Barcelona es van reunir per parlar de la futura Fundació del COIB. L’objectiu de la trobada: reprendre el debat iniciat durant l’Assemblea General Ordinària del mes de març i així aclarir dubtes sobre el procés de constitució i determinats aspectes de l’esborrany dels estatuts, com ara el control dels recursos econòmics o l’elecció dels membres del patronat, principals responsables de la futura fundació.
    Entre d’altres aspectes es va poder aclarir el calendari d’actuació. El gerent del COIB Joan Conesa va fer un repàs dels passos necessaris per a la constitució de la fundació: la redacció definitiva dels estatuts, establir un pla de viabilitat i elaborar l’acta fundacional i va fixar, com el moment en el qual, aquest nou ens, podrà començar a dur a terme la seva activitat abans d’acabar l’any.
     
    El control sobre els recursos i l’activitat de la Fundació van ser uns dels principals neguits manifestats per les infermeres que van acudir a la seu del COIB. “Hi ha massa referents negatius en matèria de fundacions en els darrers temps” van assegurar alguns dels assistents.
    En aquest sentit el president del COIB, Albert Tort, va comentar que si bé això és “tristament cert, la majoria de les fundacions no arriben a les notícies precisament per què fan bé la seva feina”. Tort va explicar que els estatuts proposats preveuen figures de control com la constitució d’un patronat mixt, dissenyat per dotar d’autonomia la Fundació.
     
    Aquesta figura, el principal òrgan de govern que tindrà la nova entitat de les infermeres de Barcelona, serà format de manera paritària per membres de la junta de govern de torn del COIB i també per figures destacades dintre de la professió.
    D’aquesta manera es vol garantir que la Fundació no sigui apartada del seu objectiu principal: impulsar el compromís amb el progrés del coneixement i el desenvolupament de les cures infermeres en benefici de la salut de les persones i la seva capacitat d’autocura a partir dels principis i valors de la disciplina infermera.
     
    Als mecanismes interns s’hi afegeix el control dels ens públics. Aquesta serà la funció del Protectorat que exercirà, per requisit legal, la Direcció General de Dret i Entitats Jurídiques del Departament de Justícia.
    Una eina per garantir la independència del COIB
     
    Una altra qüestió recurrent en les intervencions del debat celebrat el passat dia 18, va ser la utilitat d’una Fundació per al COIB. En aquest sentit la directora de Programes Núria Cuxart va explicar que gràcies a les facilitats fiscals que presenten aquest tipus d’institucions, serà més fàcil trobar patrocinadors per dur a terme iniciatives professionals, que ara com ara queden fora de les possibilitats pressupostàries del Col·legi.
    A més, Cuxart va destacar que “davant de la molt probable aprovació de l’avantprojecte de llei de serveis i col·legis professionals, que té una clara voluntat intervencionista i recentralitzadora, una Fundació ens permetrà mantenir l’autonomia en les qüestions relacionades amb el desenvolupament professional de les infermeres de Barcelona”.
     
    Si t’ha interessat aquesta notícia pots continuar llegint el perquè d’una Fundació del COIB o consultar l’esborrany dels estatuts de la Fundació.