La Infermera virtual, un recurs 2.0 para emancipar l’usuari i garantir la continuïtat de les cures
29 de maig de2012
La Infermera virtual és una eina 2.0 de promoció i educació per a la salut que permet emancipar a l’usuari en l’ús del seu poder, promovent la seva autonomia, i també garanteix la continuïtat de les cures infermeres, assegura la infermera Gisel Fontanet, directora d’aquest portal impulsat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.
Fontanet va participar el passat 18 de maig en una taula rodona sobre innovació tecnològica i salut comunitària, que es va celebrar a Barcelona en el marc del II Congrés Internacional i el VIII Congrés de l’Associació d’Infermeria Comunitària.
Aquesta plataforma 2.0 està a disposició de totes les infermeres i ciutadans i va nèixer per generar i compartir continguts de salut, amb l’objectiu d’acompanyar els usuaris, promocionar la seva autonomia i qualitat de vida, així com influir en la sostenibilitat del sistema de salut.
Infermera virtual és una font de coneixement sobre salut des de la perspectiva infermera, que es pot utilitzar en l’àmbit de la docència, la recerca, la gestió, i l’assitència i que suposa potent complement de l’atenció presencial. És, per tant, una eina que aporta valor a la tasca de les infermeres que treballen en l’àmbit comunitari i és un recurs d’educació per a la salut, segons Fontanet.
Aquest recurs 2.0, que des de fa més d’un any es troba a twitter, a través del seu perfil @infermeria i que ja compta amb més de 1.500 seguidors, permet que les infermeres puguin prescriure consells de salut als usuaris, a través d’enllaços i de la irrupció de les eines 2.0 i les xarxes socials.
Actualment ja hi ha infermeres, en aquest cas del programa ‘Salut i escola’, que estan obrint grup de facebook entre els alumnes dels instituts per fer educació i promoció per a la salut. En el cas que es faci prescripció de consells de salut via Internet i fent ús de les Tecnologies de la Comunicació i la Informació, s’aconsella registrar-ho, com un punt més de la intervenció infermera.
La motivació infermera, clau per aplicar les TIC
Però com les infermeres poden liderar l’ús de les TIC si tenen dificultats per accedir a Internet des del seu lloc de feina? El professor de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya i expert en TIC, Francisco Lupiáñez, considera que "la motivació de les infermeres és també clau per promoure l’ús de les TIC en l’àmbit de la salut”.
“Apropar Internet entre les persones més grans i incloure la salut a les xarxes socials, per dirigir-nos a la població més jove és clau per aquella infermera comunitària que vol aplicar les TIC en el seu àmbit d’atenció”, segons Lupiánez, que malgrat tot, recomana també recordar les actuals barreres del ciutadà amb les TIC, doncs el 44% d’espanyols no utilitza Internet.
Per a Lupiánez, l’ús de les TIC no pot ser mai un objectiu per a si mateix. “L’ús de les TIC ha de servir per millorar l’accés al sistema de salut, garantir-ne la sostenibilitat i sobretot per augmentar la salut del ciutadà”.
En el marc del mateix debat també hi va participar la infermera Trinidad Carrión, coordinadora i dinamitzadora del projecte "Cuidadoras en Red", que promou l’ús de les TIC en l’àmbit de la salut i especialment entre els cuidadors familiars. “Utilitzar Internet i compartir continguts per aquest col·lectiu reforça la relació intergeneracional, entre tots els membres de les famílies cuidadores, i els ajuda a prendre el control de la seva pròpia salut”.