La reflexoteràpia podal, la salut de tot el cos a través dels peus
31 d’octubre de2012
La reflexoteràpia podal, centrada en el massatge dels peus, és la forma més comunament practicada de reflexologia. Aquesta teràpia natural cerca millorar la salut i el benestar de les persones estimulant o sedant punts específics, que poden treballar-se a peus, mans, nas o orelles i d’altres parts del cos. Aquest punts, segons els reflexòlegs, actuen sobre diferents òrgans i sistemes del cos humà i a través d’ells es pot influir positivament en l’estat de salut del conjunt de l’organisme.
Així ho van explicar el passat 18 d’octubre les infermeres Júlia López i la Mercè Herrero en el marc d’una nova sessió del cicle d’Aules Introductòries de Coneixement i Pràctica Infermera, que organitza la Comissió de Teràpies Naturals del COIB.
La reflexoteràpia podal és potser una de les formes més antigues per tenir cura de la salut. S’han trobat referències a murals de l’antic Egipte que daten de l’any 2330 aC. La forma actual de reflexoteràpia però, va ser fixada a principis del segle XX a Nord Amèrica pel metge William Fitzgerald i la infermera Eunice Ingham.
Aquesta disciplina treballa sobre les zones reflexes que estableixen 10 zones que travessen el cos humà en sentit longitudinal i tres divisions horitzontals més. Aquestes zones diferenciades es relacionen amb els diferents òrgans, els quals troben el seu reflex en zones concretes dels peus i les mans.
“De la mateixa manera que l’ADN conté el tot del nostre organisme al nucli de les cèl•lules de qualsevol part del nostre cos, els peus són un microsistema on estan representades totes les parts que ens componen” va assegurar Júlia López.
Mitjançant la pressió adequada en unes seqüències determinades sobre aquests punts reflexos, els terapeutes poden incidir en l’estat de salut de les persones, desblocar l’energia que pot causar-los una afecció determinada i contribuir a la millora del funcionament del seu organisme, millorar les seves defenses naturals i contribuir a la seva relaxació
Fins i tot, amb la teràpia reflexològica es poden arribar a aconseguir efectes substitutius de determinades intervencions més agressives. Mercè Herrero va explicar com en una ocasió va aconseguir que un usuari pogués eliminar orina durant un post operatori sense necessitat de d’haver-lo de sondar.
Mitjançant el massatge reflexològic als peus, es poden detectar tant problemes de salut latents, que encara no s’han desenvolupat, problemes presents i fins i tot situacions de salut ja superades. El terapeuta pot detectar que alguna cosa no funciona, però la reflexologia no ofereix una alternativa al diagnòstic mèdic.
Com va aclarir Ana Belén Fernandez, moderadora de la sessió i membre de la Comissió de Teràpies Naturals, “els peus són com un llibre obert que ens parla de l’estat de salut present, passat i futur de les persones, per tant sí que detectarem un desequilibri, però no només podrem establir si està latent o si ja ha estat superat preguntant a la persona atesa“.
El cicle d’Aules de Coneixement continuarà el proper 29 de novembre amb una sessió dedicada a la musicoteràpia a càrrec de la psicòloga i musicoterapeuta, Patricia Martí Augé. Per inscriure-us heu d’omplir aquest formulari.