FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
7 de novembre de 2013
    recerca.JPGGarantir que les intervencions infermeres que es realitzen a la pràctica clínica estiguin basades en resultats extrets a partir de l’evidència científica és una responsabilitat de les disciplines professionals com és la Infermeria. Aquesta és una de les principals premisses que han defensat les infermeres i infermers participants en la II Jornada de Reconeixement a la Recerca Infermera organitzada pel COIB. En aquesta trobada també s’han presentat els projectes de recerca finançats per les ajudes que anualment atorga el Col·legi.
     
    En el marc de la jornada, celebrada el passat 17 d’octubre, la infermera doctora Carmen Fuentelsaz, de l’Àrea d’Investigació i Innovació en Cures d’Investén del Instituto de Salud Carlos III, va explicar l’experiència de la introducció del Best Practice Spotlight Organizations (BPSO) en vuit centres de salut d’Espanya.
     
    L’objectiu d’aquest programa és implantar l’evidència en les cures, a partir de l’aplicació d’unes guies de pràctica clínica i d’una línia de formació i recerca en la qual participen activament les infermeres de cada centre. Fuenteslaz va insistir en la necessitat de “consolidar la cultura de la pràctica basada en els resultats de la recerca infermera i que aquesta reverteixi en unes millors cures per a la persona atesa i per tant, en una millora de la seva salut”.
     
    La formació i la implicació de les infermeres són dues de les claus de l’èxit del projecte i, en canvi, la poca implicació dels gestors i de les organitzacions són els principals obstacles. La manca de temps i recursos són motius que les infermeres esgrimeixen per no fer recerca. Però Fuentelsaz va assegurar que “si les infermeres deixéssim de fer allò que no ens toca tindríem més temps per a la recerca”.
     
    Per la seva banda, la directora de cures del Consorci Hospitalari de Vic, la infermera doctora  Mireia Subirana, va explicar la seva experiència sobre la realització del doctorat en Infermeria a l’estranger, a la Universitat de Leeds al Regne Unit. Subirana va recomanar, que a l’hora d’inscriure’s en un programa de doctorat, es faci en una universitat que permeti vincular el coneixement amb la pràctica clínica. Subirana va defensar augmentar la presència de doctores infermeres per generar i consolidar el coneixement infermer.
     
    Estudis de recerca finançats per les Ajudes del COIB
     
    Durant la jornada, diversos equips de recerca conformats exclusivament per infermeres i també grups multidisciplinaris,  van mostrar els resultats d’un total de nou projectes de recerca finançats en les darreres convocatòries de les Ajudes a la Recerca del COIB, que a banda d'oferir aquest programa -que en la seva darrera edició ha comptat amb una dotació de 40.000 euros-, ofereix tota una línia de serveis de suport a la recerca infermera.  
     
    Des de l’àmbit hospitalari, l’estudi liderat per la doctora Montserrat Nuñez, de l’Hospital Clínic, va mostrar els beneficis d’un programa educatiu per a persones amb artrosis de genoll i obesitat tipus I i II. Per la seva banda la infermera Gemma Robleda de l’Hospital de Sant Pau, va presentar els resultats d’un assaig clínic per avaluar l’eficàcia de l’administració d’opioides com a tractament preventiu del dolor vinculat a les cures en persones en situació crítica i amb ventilació mecànica.
     
    La infermera Meritxell Peiró, també de l’Hospital de Sant Pau, va demostrar l’eficàcia d’un programa d’intervenció mínima educativa en el control de l’asma i en la prevenció de les exacerbacions el Prometeo. Des de l’àmbit docent, la doctora Anna M. Ramió, de l’Escola Universitària d’Infermeria Sant Joan de Déu, va presentar els resultats d’una investigació històrica sobre les   infermeres catalanes en la integració de la infermeria a la universitat.
     
    La infermera Dolors de Miguel, membre de l’equip del doctor en infermeria Juan Roldán, va donar a conèixer els resultats sobre l’adaptació i validació del qüestionari de requisits d’autocura segons el model infermer de Dorothea Orem a la població hospitalitzada diagnosticada de esquizofrènia.
     
    Des de  l’EUI Gimbernat, la infermera Lidia Fernández,  va aportar els resultats sobre la definició i validació de l’etiqueta diagnòstica Temor al procés de morir i avaluació de les intervencions d’infermeria que se’n deriven. Finalment, des de la EUI de la Universitat Internacional de Catalunya  la infermera Encarnación Rodríguez, va donar a conèixer els resultats en el disseny d’un instrument d’avaluació de competències per al laboratori de simulació en Infermeria que s’ofereix als estudiants.
     
    Des de l’àmbit de l’atenció primària, la infermera Margarita Roset de l’Àrea Bàsica La Riera de Mataró, va presentar els resultats d’una intervenció educativa grupal en pares per millorar l’alimentació dels fills i l’infermer Francisco Cegri del CAP Sant Martí de Barcelona va donar a conèixer la validació d’un instrument de detecció de fragilitat de persones grans no institucionalitzades.
     
    Garantir la qualitat de la recerca
     
     
    Durant la inauguració, la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor, va defensar la necessitat d’incrementar la dedicació de les infermeres en la recerca. “Hem de poder fer-ho, buscar recursos i rendir comptes, tot i que no ho tenim fàcil, perquè necessitem d’entorns més amables, que ens ajudin a fer-ho possible”.
     
    Per la seva banda, el president del COIB, Albert Tort, va recordar que “l’evidència científica és el motor del nostre valor disciplinar” i va recordar el suport que s’ofereix des del Col·legi. No obstant, va assegurar que per augmentar la producció i aposta per la recerca infermera cal més suport de l’administració.
     
    En aquest sentit, la directora estratègica d’Infermeria del Departament de Salut, Assumpció Laïlla, va expressar que malgrat la davallada del pressupost del Govern central dedicat a aquest capítol “cal aguantar la qualitat de la recerca infermera que es fa a Catalunya i posar les bases per tal que es consolidi definitivament com a eix fonamental de la professió”.
     
    Durant la cloenda i a tall de conclusió, la directora de Programes del COIB, Núria Cuxart, va assegurar que per primer cop a la història de la infermeria ens trobem amb “grans infermeres gestores que són grans investigadores”. Cuxart també va destacar que des de l’àmbit acadèmic s’està avançant molt en aquest terreny. “En els estudis de grau veiem un esforç excepcional a favor de la recerca infermera”.