FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
3 de desembre de 2013
    jornadasalutmentalweb.jpgLes infermeres en salut mental han donat a conèixer en el marc de la VI Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental, que s’ha celebrat al Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona, diversos projectes de salut en el qual participen i que tenen un objectiu comú: apoderar l’usuari i acompanyar-lo en el seu procés de salut o també de malaltia per tal que guanyi autonomia personal.
     
    La jornada, organitzada els dies 28 i 29 de novembre per la Vocalia de Salut Mental del COIB, amb el suport de l’Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental, va comptar amb més de 250 infermeres que van participar en les ponències, comunicacions i també en els tallers pràctics que s’hi van organitzar.
     
    Durant les sessions, els assistents van poder conèixer del primera mà els resultats del programa Pacient Expert Catalunya de l’Institut Català de la Salut (ICS), que “potencia l’autocura i les decisions compartides a partir d’un usuari expert que ajuda a d’altres persones en la seva mateixa situació de salut”, va assegurar la seva responsable, Assumpta González.
     
    Aquest programa, que s’aplica en persones amb situació d’ansietat i depressió, a banda d’altres estats de salut, ja compta amb 2.690 participants, 201 pacients experts i 584 professionals de la salut, que donen suport als usuaris experts i que han elaborat el material de suport que se’ls entrega prèviament.
     
    La gestió de casos en persones que han patit una situació d’intent de suïcidi que s’ha posat en marxa al centre de salut mental de la Corporació Sanitària Parc Taulí o la ruta assistencial de la depressió que s’ofereix des de la Fundació Sanitària de Mollet van ser d’altres projectes assistencials que es van donar a conèixer en una de les taules rodones que es van celebrar.
     
    La infermera de la Fundació Sanitària de Mollet Mar Bodas va explicar que la ruta assistencial per tractar persones amb depressió tracta de garantir un bon accés d’aquestes persones a l’atenció primària i oferir tots els recursos disponibles del sistema, a partir d’un sistema de gestió de casos, que pivota sobre l’atenció infermera.
     
    La Corporació Sanitària Parc Taulí disposa d’un programa per detectar casos de risc de temptativa de suïcidi, una situació que ha anat augmentant entre la població adolescent i que no és exclusiu de les persones amb problemes de salut mental, encara que sí molt freqüent, segons la infermera Anna Maria Escayola.
     
    En el marc d’aquest espai de debat també es va donar a conèixer la tasca de l’entitat Després del Suïcidi Associació de Supervivents, que ofereix formació i grups de suport a familiars afectats per una mort per suïcidi. La infermera Nerea Jauregui va assegurar que el suïcidi “encara segueix sent un tabú” i que “pot generar sentiment de culpa a la infermera en salut mental, quan se li mor un usuari per aquest motiu”.
     
    En aquest sentit, la presidenta d’aquesta associació, Cecília Borràs, va fer algunes peticions a les infermeres en salut mental. “Els familiar afectats per una mort per suïcidi no abandonem mai la pregunta del per què, amb el temps aprenem a viure d’una altra manera, però necessitem temps, ajuda, comprensió i rebre suport”, va afegir.
     
    Durant la jornada els infermers Marc Fortes, membre de l’equip d’Infermera virtual, i Fernando Campaña, creador del blog Nuestra Enfermería i el periodista Galo Quintanilla també es va analitzar les oportunitats que les xarxes socials ofereixen a les infermeres per augmentar la visibilitat de la professió i com a instrument de coneixement per a la pràctica diària de les infermeres. El psicòleg Antonio Tejero va alertar del risc que pot comportar l’ús intensiu de les xarxes socials.
     
    La jornada es va tancar amb un debat a càrrec de les infermeres Rosamaría Alberdi i Núria Cuxart, directora de Programes del COIB, que van debatre sobre el compromís de les infermeres amb la cura i el dret a la salut. Alberdi va advertir que, malgrat les retallades i les actuals polítiques sanitàries, “cal seguir garantint el dret a la cura que tenen els usuaris i que ha quedat laminat”.
     
    En aquesta línia, Cuxart va apostar per què les infermeres “actuem a cop de cura, plantem cara i desobeïm, si cal, per garantir el dret a la cura i tenir cura de les persones des del punt de vista més ampli”. Ambdues van proposar “la revolució de la cura, on es facin accions àmplies per apoderar l’usuari i perquè sigui ell qui prengui decisions”, línia en el qual la intervenció infermera és clau.
     
    smweb.jpgCrear teixits i oportunitats
     
    Durant la inauguració de l’acte, el president del COIB, Albert Tort, va defensar la necessitat de crear teixit i compromís entre les infermeres en salut mental i aprofitar totes les oportunitats per fer visible la implicació del col·lectiu amb la societat, mentre que el vocal de Salut Mental del COIB, Albert Granero, va destacar que, malgrat el context de crisi, “seguim veient un gran alt d’implicació, compromís i responsabilitat de les infermeres”.
     
    En aquest sentit, la responsable de la Direcció Estratègica d'Infermeria de la Conselleria de Salut, Assumpció Laïlla, va explicar que tot i els moments d’incertesa, com els actuals, les infermeres en salut mental “som claus per apoderar l’usuari i per promoure la seva autonomia”.
     
    Per la seva banda, el president del Consell Assessor de Salut Mental i Addicions de la Conselleria de Salut, Pere Bonet, va ressaltar la necessitat d’atendre les persones amb problemes de salut mental des d’una vessant multidisciplinar per tal d’evitar la fragmentació en l’abordatge.