Les infermeres reivindiquen la seva centralitat per al manteniment d’un Servei de Salut de qualitat
3 de gener de2012
El Consell de la Professió Infermera (CPIC) ha presentat un document al Departament de Salut amb les propostes que les infermeres consideren essencials en el disseny de futures polítiques i estratègies sanitàries. Aquesta proposta està en consonància amb les 9 línies d’activitat que preveu el Pla de Salut de Catalunya, un document elaborat pel Govern conjuntament amb els professionals de la salut que ha d’establir les bases per fer front als reptes del servei sanitari públic català durant els propers 5 anys.
El text elaborat pel CPIC s’ha lliurat al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i exposa les principals estratègies, que segons les infermeres, s’han de seguir per mantenir la qualitat, l’abast i la sostenibilitat del servei sanitari públic, universal i gratuït.
Entre les mesures que el document estableix com a “irrenunciables” es troba la de mantenir el nombre suficient d’infermeres per garantir la seguretat dels pacients i la qualitat de les cures. En aquest sentit, es demana que es segueixin les indicacions de la Unió Europea, que van ser aprovades, en el seu moment, pel mateix Consell de la professió.
El text demana garantir la direcció infermera, és a dir, la incorporació de les infermeres en els principals òrgans i àrees de direcció del Sistema de Salut. En tant que professionals responsables de les cures, que la salut pública ofereix, s’ha d’establir “un projecte infermer que doni coherència a la pràctica clínica, la formació i la recerca en infermeria”.
Per això, exigeixen que es s’incorpori adequadament el catàleg de serveis que ofereixen les infermeres per tal d’impulsar les polítiques de gestió de persones adequades per a satisfer les necessitats dels ciutadans i per potenciar la recerca i la formació continuada essencials per a la millora progressiva del servei.
Les infermeres catalanes consideren essencial la reducció de la burocràcia. Entre les propostes més destacades en aquest sentit, s’hi troben la integració de les històries clíniques i els sintemes d’informació que donin suport a la pràctica gràcies a l’ús de les TIC, simplificar les estructures organitzatives i crear grups de estudi per a la millora i reforma dels processos assistencials.
Pel que fa a la formació i la investigació, el document demana intensificar les relacions entre la Universitat i les organitzacions assistencials a fi i efecte de formar els professionals de manera eficient i adequada a les demandes reals de la societat.
Per últim, les infermeres catalanes també advoquen per preservar “la participació efectiva, col·laboració i treball conjunt dels professionals infermers amb els altres grups professionals, tant en els òrgans de direcció de les institucions de salut com en els equips assistencials”.
En l’elaboració del document hi han participat representants de les diferents institucions que integren el CPIC, entre les quals es troba el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona COIB.