Montserrat Bayego: "Les llevadores haurien de poder oferir als pares breus nocions de reflexoteràpia per als seus nadons"
31 de març de
2014
Aquesta infermera i llevadora és la responsable de la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB). Amb una llarga experiència en l’ús de les teràpies complementàries, Montserrat Bayego ens descobrirà el proper 7 d’abril els beneficis de la reflexoterapia i com les llevadores la poden aplicar en els diversos àmbits d’atenció en el marc del cicle que organitza la Vocalia de Llevadores del COIB. Fes clic aquí per apuntar-te a la sessió.
Què és la reflexologia?
Hem de poder explicar la diferència, ja que sovint es confon, entre reflexologia i reflexoteràpia. La reflexologia és l’estudi de les diferents zones reflexes del cos i del perquè connecten en la distància amb cada estructura de l’organisme i tractant cada zona podem exercir canvis beneficiosos en els òrgans i les parts del cos a les quals es refereixen.
La reflexoteràpia és la tècnica que es deriva d’aquest coneixement reflexològic. Es tracta d’una tècnica terapèutica que dóna lloc a diferents sistemàtiques de tractament, depenent de les zones reflexes en les que treballa. Gairebé tothom coneix o ha sentit parlar de la reflexoteràpia podal, però no és la única, ja que també existeixen reflexes a les mans, al tronc, al crani, a la cara... I totes poden ser útils si s’apliquen adequadament.
Com actua internament, doncs la reflexoteràpia?
Desperta la capacitat regeneradora i autoreguladora que té cada organisme. Mitjançant diverses tècniques de massatge manual en les zones reflexes podem incidir, des de la distància, per aconseguir estimular i/o relaxar cada estructura corporal, cada sistema funcional i també podem incidir en el nivell emocional i mental de la persona. A partir d’aquesta informació reflexa, l’organisme tendirà cap a un equilibri i restauració de les seves disfuncions.
En el cas de la dona, quins són els beneficis que pot comportar durant l’embaràs?
Durant l’embaràs podem apaivagar qualsevol molèstia pròpia de la gestació, per exemple a nivell digestiu, lumbàlgia o el sistema urinari. I també podem estimular el funcionament mamari, així com la secreció d’oxitocina quan va arribant el moment de parir.
No és menys important la utilitat que té per aconseguir relaxar la musculatura de tot el cos i també la ment i el plexe solar, quelcom de gran transcendència per aconseguir una respiració adient i saludable per a la mare i la criatura.
Aquesta teràpia també es pot aplicar al nadó? Quins són els resultats?
La reflexoteràpia pot ser útil en qualsevol edat, també per al nadó. Ara bé, la tècnica a aplicar en les zones reflexes serà força diferent. I també ho serà la durada del tractament.
Seria bo que les llevadores poguessin mostrar a totes les mares i pares breus nocions de reflexoteràpia dins dels cursos de massatge infantil: senzills tocs per millorar, per exemple el còlic del nadó, els ritmes de la son, l’excés de regurgitació, per relaxar.
Quan la dona arriba a l’etapa de la menopausa es generen molts canvis en el cos de la dona. Com pot ajudar?
Sobretot ajudarà en tots els reajustaments funcionals que l’organisme haurà d’assolir a partir del canvi hormonal. També, i a partir de l’activació de la capacitat regeneradora abans esmentada, contribuirà al manteniment i retard de l’envelliment dels teixits en general.
Per a cada dona, en concret, es podrà personalitzar el tractament reflexoterapèutic per tractar qualsevol problema de salut que presenti. I sempre, per aportar benestar a nivell general. La reflexoteràpia és una molt bona i eficaç eina complementària de les cures per promocionar la salut de les persones i és també una potent eina preventiva.
Per assistir a la sessió sobre La reflexoteràpia, eina d'aplicació terapèutica adient en diferents àmbits d'atenció de les llevadores, a càrrec de Montserrat Bayego, emplena aquest formulari o bé truca al telèfon gratuït d'atenció col·legial, el 900 705 705.