FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
4 de febrer de 2014
    No és infermera, però té molt clar que la seva feina es veuria frustrada si no comptés amb l’ajuda d’aquestes professionals a l’hora d’implementar els seus projectes. Paola Cisternas és part de l’equip de Global Humanitaria, una organització independent que, mitjançant la cooperació internacional, treballa per afavorir el desenvolupament i la equitat entre els pobles.
     
    Aquesta organització porta treballant a Bolívia des de 2002, en el departament de Cochabamba, i han identificat que el 20% dels casos de tuberculosi que es donen en aquest país andí provenen d’aquesta regió. Han endegat un projecte per combatre la situació i ens el van explicar en la darrera Xerrada Solidària celebrada al COIB el passat 17 de desembre.
     
    Què els va portar a centrar-se en la tuberculosi.
     
    La tuberculosi és una malaltia quasi eradicada i curable al 100 per cent. Això sí, el tractament s’ha de complir estrictament. A Cochabamba ens varem trobar que malgrat que l’estat bolivià garanteix l’accés gratuït a la medicació, cada any hi moren 700 persones.
     
    Quines són les causes?
     
    Els diagnòstics tardans i l’abandonament dels tractaments són provocats per la mala accessibilitat als centres de salut. Això és el que fa que a Bolívia a zones rurals com en la qual nosaltres operem, la incidència de la tuberculosi sigui més gran. També hi juguen un paper fonamental factors com la pobresa, la desnutrició i la manca de salubritat en els allotjaments.
     
    Per això estem treballant conjuntament amb el sistema públic de salut de Bolívia per contribuir a la detecció precoç, a un millor control i a fer accessible el tractament. Ho fem enfortint la xarxa sanitària i tractant de reduir les taxes d’abandonament del tractament en les àrees més disperses mitjançant un bon acompanyament als usuaris.
     
    I per això les infermeres són importants...
     
    A Bolívia, les infermeres juguen un paper fonamental als centres de salut ja que són les responsables d’acompanyar els usuaris durant tot el procés de curació de la tuberculosi i treballen l’adherència al tractament.
     
    Per adreçar-nos amb èxit a les 72.119 persones a les quals dirigim els nostres esforços les infermeres són les mediadores essencials: elles fan la sensibilització a la comunitat, detecten nous casos i supervisen el seguiment del tractament.
     
    Aquelles infermeres de Barcelona que vulguin contribuir al seu projecte com poden fer-ho?
     
    La veritat és que estem cercant fons per poder executar-lo. És per això que aquelles infermeres que ho desitgin poden fer una aportació a l’enllaç: