FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
26 de febrer de 2014
    Programa DAR web int.jpgEl grup de recerca PSiNET de l’Internet Interdiciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha dissenyat un programa psicosocial en línia i gratuït dirigit a ajudar els nens amb dolor ambdominal recurrent lleu i  les seves famílies. Aquest dolor és un dels problemes més freqüents i sovint des de les consultes dels professionals de la salut no es dóna una resposta per al seu tractament, ja que no s’identifica una causa orgànica.
     
    El programa ofereix diverses estratègies a nens i pares per afrontar el Dolor Abdominal Recurrent (DAR), partint de l’ajuda d’un còmic que té com a protagonista l’Àlex, un nen que pateix aquesta situació. Al llarg de diverses unitats, es treballa especialment amb els nens estratègies de relaxació, de comunicació, de control de pensaments i mecanismes de distracció que poden ajudar en situacions de dolor.
     
    En el cas dels pares, es treballen especialment els tipus de resposta que els pares ofereixen als fills en cas de patir aquest dolor abdominal, les estratègies de comunicació, la importància del model que promouen cap als fills i la importància de canviar cap a pensaments positius quan els nens pateixen aquests episodis de dolor recurrent.
     
    De moment, el programa s’ha posat en marxa amb caràcter de prova pilot amb 20 famílies,  gràcies al suport i finançament de Recercaixa i de l’AGAUR. Veient l’acceptació que ha tingut el programa per part de les famílies, el grup ha decidit deixar el programa obert per tal de que se’n puguin beneficiar el major número de famílies possible.
     
    A la vegada, el grup està treballant en una segona versió millorada, elaborada a partir de la resposta dels participants, i amb la qual es farà en el futur un assaig clínic aleatoritzat, ha explicat una de les responsables del  projecte, la psicòloga Eulàlia Hernández.
     
    Abans d’iniciar aquest programa, que els seus responsables esperen que pugui acabar convertint-se en un recurs estable, el grup de recerca PSiNET de la UOC va elaborar una enquesta entre pediatres i infermeres per conèixer la seva visió sobre aquest  tipus de tractaments.
     
    L’enquesta,  que es va enviar el maig de 2012 i en el qual hi van participar 135 pediatres i infermeres, mostra que els professionals de la salut no estan massa satisfets amb la resposta que  actualment  donen a les famílies amb un fill amb DAR, i consideren que seria més efectiva una intervenció online i, en els casos lleus, el fet que la intervenció s’oferís a través d’internet es considera més efectiva que les indicacions que actualment es donen des de la consulta.
     
    Ets infermera? Contacta amb el programa!
     
    Si ets infermera i coneixes algun nen d’entre 9 i 14 anys, familiar o amic que tingui DAR proposa participar en aquest programa. El programa, que s’ofereix de manera personalitzada a cada família després d’una entrevista presencial amb el grup de recerca PSiNET de la UOC, ofereix estratègies per afrontar el dolor abdominal recurrent i promoure l’autonomia de la persona afectada.
     
    Per tal de contactar amb els responsables del programa, podeu trucar al telèfon 93 326 38 98 o enviar un correu a Eulàlia Hernández, a l’adreça ehernandez@uoc.edu.
     
    Per a més informació feu clic aquí.
     
    Infermera virtual, amb consells per afrontar el dolor
     
    Sempre tens al teu abast Infermera virtual, una plataforma que també pots consultar com a eina de treball i també que t’ofereix la possibilitat de prescriure consells de salut a la persona atesa. Per atendre la salut de les persones amb dolor, Infermera virtual proporciona informació, suggeriments i consells per treballar hàbits de vida saludables relacionats amb activitats de la vida diària, com respirar, menjar, beure o moure’s. 
     
    Consulta la fitxa del dolor.