La Covid-19 ha paralitzat també el dia a dia a les presons. En l’inici de la pandèmia, les infermeres penitenciàries van haver de prioritzar l'atenció als interns infectats per davant de la salut comunitària. En parlem amb Mireia Guillamet és infermera de l’Equip d’Atenció Primària La Roca del Vallès al Centre Penitenciari Quatre Camins.

Mireia Guillamet: "A partir d'ara, estarem més conscienciats amb la vacunació"

Amb quins reptes i dificultats us heu trobat les infermeres penitenciàries?

Al centre es va detectar un brot epidèmic amb 33 casos positius i ha sigut difícil controlar sobretot el personal de diferents col·lectius que treballem a la presó. Tot ha sigut nou i hem hagut d’anar canviant les maneres de fer en funció de com ha anat evolucionant. Els primers casos que es van detectar eren aïllats a la infermeria però un cop detectades 33 persones Covid positives, es va aïllar el mòdul sencer d’interns durant 15 dies. En aquest període, els serveis sanitaris d’infermeres i TCAI ens vam dedicar exclusivament a aquest mòdul amb reforç de personal. A la resta de la presó s’ha paralitzat tot el seguiment de salut, les infermeres hem deixat de fer les visites habituals i només hem fet demanda aguda.

En pots treure algun aprenentatge?

No ens esperàvem que tingués aquesta magnitud. Per sort, els casos que hem tingut han estat lleus. De fet, jo mateixa he estat contagiada i he sigut completament asimptomàtica, vaig estar 15 dies a casa. L’aprenentatge és que no teníem EPI suficients per una infecció d’aquest tipus. Al principi de tot, com a tot arreu, no en disposàvem. Amb la posada en marxa de la unitat Covid ja ens vam proveir de tot per a tots els col·lectius del centre. Hem après a ser molt conscients de com posar-nos i treure’ns els EPI, de vigilar no tocar per no contaminar... El rentat de mans i el canvi constant de guants ja ho teníem molt inculcat d’abans. També ens hem hagut de posar al dia amb la gestió de residus de tot el que ha estat en contacte amb pacients Covid positius. Ha estat una situació nova i també ha estat un aprenentatge.

Què pot arribar a canviar la pandèmia?

A partir d’ara serem conscients que pot tornar a passar. Penso que la gent estarà molt més conscienciada en temes com la vacunació, que és un dels nostres objectius en salut comunitària juntament amb la promoció d’hàbits saludables com la deshabituació tabàquica.

 

Aquesta entrevista és una adaptació de la publicada originalment al butlletí especial del COIB amb motiu del Dia Internacional de la Infermera del 12/05/2020

Fotografia cedida per Mireia Guillamet.