FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp

Les infermeres i els infermers catalans en salut mental reivindiquen en la seva 7a Jornada Catalana poder exercir i estar reconeguts en el seu àmbit de coneixement. A Catalunya, aquesta especialitat infermera no està reconeguda com a categoria professional, que si ho està en altres comunitats.

Les infermeres catalanes reivindiquen el seu paper fonamental en l’atenció a la salut mental

Això fa que tot i que cada any nombroses infermeres es formen en l’especialitat en diferents unitats docents d’hospitals catalans, després no poden accedir a  places d’especialistes ja que no se’n convoquen d’específiques amb aquest requisit. La Salut Mental i les addiccions són clarament una qüestió prioritària en l’agenda de salut pública i afecten a un 20% de la població espanyola en algun moment de la seva vida.

La infermera és qui més a prop està de les persones, sigui quina sigui la gravetat del trastorn que pateixi; és el professional de referència per a ells, ja que uneix les accions de seguiment, administració del tractament, l’educació sanitària, la realització d’analítiques o participació en grups, i, finalment, com a peça clau per a la seva recuperació global, així com suport també per a la família. Cal insistir en la necessitat d’abordar el tractament de la salut mental des d’una perspectiva integral i en ella el paper clau el juguen les infermeres i infermers, encara invisible i incomprensiblement desaprofitat.

Les infermeres i infermers catalans mostraran en la Jornada Catalana d’Infermeria de Salut Mental, que reunirà més de 250 infermeres especialistes, diferents innovacions en el tractament, com ara tècniques de realitat virtual, la gammificació, així com nous rols que ja s’estan desenvolupant com són els d’atenció domiciliària o interconsulta hospitalària, entre d’altres. També es podran conèixer projectes que s’estan duent a terme actualment a diferents unitats especialitzades d’hospitals catalans.