FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
10 de novembre de 2015
    El Col·legi ja ha enviat el document amb les al·legacions, esmenes i consideracions al projecte de nous estatus del Consejo General de Enfermería. En total, s’han presentat 45 esmenes a diferents articles, alguns d’ells a la seva totalitat.

    Pel COIB, tal i com queda reflectit a les consideracions generals del document presentat, aquest projecte hauria d’obeir a una necessitat real d’adaptar-se als canvis normatius que poden haver-se produït o, a una realitat social de la professió que així ho estigui demanant. Recorda, així mateix, que les organitzacions col·legials reconegudes a la Constitució són els Col·legis Professionals, essent els Consejos Generales organitzacions supracol·legials la finalitat del qual és ajudar a la coordinació quan existeixin més d’un col·legi de la mateixa professió dins l’àmbit territorial nacional. Són, doncs, els Col·legis professionals els que han de ratificar o no l’existència d’un Consejo General, nascut de la necessitat de coordinació entre col·legis. El projecte d’estatus del Consejo, però, conté des de la perspectiva del COIB, una híper-regulació no justificada per una necessitat real d’adaptació legal, una voluntat intervencionista i jeràrquica sobre els col·legis professionals i una atribució de competències més enllà de les que la llei l’atribueix als Consejos Generales.

    Les consideracions del COIB al projecte posen de manifest que part del seu contingut sembla obeir més a trobar solucions a situacions que afecten a particulars, que a una necessitat real de l’organització col·legial.

    Les esmenes presentades  fan referència als títols en els que es defineix:

    1/ Els principis bàsics de la professió infermera i el seu exercici, per manca de consens en la definició de l’exercici de la professió infermera, això com dels procediments d’acreditació i certificació. Es desvirtua, a més, la deontologia professional quan s’utilitza indistintament els termes ètica i deontologia, no necessàriament sinònims.
     
    2/ L’organització col·legial de la professió infermera a l’Estat espanyol, que conté un excés d’intervencionisme en l’exercici de les funcions que són pròpies dels col·legis professionals i assumeix competències que no té reconegudes en l’ordenament jurídic.

    S’estableix una submissió jeràrquica incompatible amb la independència dels col·legis professionals.

    El COIB posa especial crítica en l’apartat dedicar al règim disciplinari al recollir el projecte una quantitat molt elevada de tipificacions d’infraccions que, en alguns casos, com en les faltes greus, s’han triplicat. Algunes d’elles atempten directament contra drets fonamentals reconeguts a la Constitució i, en d’altres, semblen voler sostraure o equiparar-se al Codi Penal, oblidant principis bàsics del sistema sancionador. En conjunt, la motivació de la tipificació de moltes infraccions es desconeix, però bé es pot afirmar que col·lideixen directament amb drets fonamentals de les persones col·legiades. 
     
    D’altra banda, la modificació del sistema electoral resulta injustificada. No aporta una millora a la democratització dels òrgans de govern del Consejo General i no contempla, per exemple, la ponderació de vot en funció del número de col·legiats que integren els col·legis professionals o, per exemple, una clarificació de terminis del procés electoral i un règim supletori que supleixi les omissions en aquets apartat.
     
    Està injustificat la modificació de l’acreditació dels requisits per a ser electe com a President del Consejo General i no es poden obviar les Sentències del Tribunal Supremo en quant a l’acreditació dels requisits en aquest sentit.

    Podeu descarregar el document clicant a l'enllaç següent: