El programa de voluntariat de les Infermeres de Barcelona pren impuls
23 de novembre de2015
Es necessiten voluntàries pel programa Cap Infermera Sola
El programa duplica les opcions de voluntariat
El voluntariat és una activitat en creixement que esdevé una ma¬nera de canalitzar inquietuds solidàries i cíviques i que reporta molts beneficis a la societat. El COIB també disposa d’un programa de voluntariat conceptuat com un espai per treballar amb les persones, sense intenció de suplir o pal·liar problemes socials sinó aportar a la societat i de forma solidària el bagatge professional, ètic i personal de les infermeres.
El programa de voluntariat del Col·legi s’articula coordinant, d’una banda, les infermeres i infermers que volen ser voluntàries i, de l’altre, atenent les demandes i necessitats d’aquelles infermeres que es troben soles o en risc d’aïllament social i que són objecte del Programa ‘Cap Infermera Sola’.
“Calen moltes més mans”, explica Isabel Llimargas, infermera responsable del programa de voluntariat del COIB, ”tenim demandes d’infermeres grans que necessiten acompanyament i que no estem cobrint per manca de voluntàries”. La dedicació mitjana de voluntariat és d’entre 1,5 i 2 hores la setmana. “Sembla poc temps”, afegeix, “però aquestes persones que estan soles esperen amb il·lusió aquesta visita. El benefici de benestar que n’obtenen és molt alt”.
El programa de voluntariat ofereix també la possibilitat de col·laborar amb diferents entitats, tant de forma continuada com participant a esdeveniments cívics puntuals. Actualment, la xarxa voluntària del COIB està integrada per les següents entitats:
Voluntariat d’àmbit cultural
Lecxit - Programa de la Fundació Jaume Bofill, que vol millorar la comprensió lectora dels infants. Acompanyament individual a sessions de lectura amb nens.
Normalització lingüística - Acompanyament a les persones castellanoparlants per ajudar-los a guanyar fluïdesa i perdre la vergonya a parlar en català.
Voluntariat amb col·lectius vulnerables
Àmbit de Salut Mental al Parc Sanitari de Sant Boi - Acompanyament a persones amb problemes de salut mental.
Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència - Acompanyament a nens hospitalitzats amb situacions familiars desestructurades.
Fundació Enriqueta Villavecchia - Acompanyament a nens i joves en tractament oncològic a Catalunya i les seves famílies.
Amics de la gent gran - Acompanyament emocional a persones grans, especialment a domicili, en situació de solitud.
Fundació Campaner - Projecte de facilitar operacions de Noma, una malaltia infecciosa coneguda fa pocs anys, a nens de Niger. Actualment aquest programa està aturat per la situació d’inseguretat a la zona.
Aecc-Catalunya contra el càncer - Acompanyament a persones amb càncer, campanyes de prevenció, mobilitzant a la societat a favor del càncer o difonent els serveis de l’entitat.
AFANOC- Acompanyaments a domicili amb nens en procés de malaltia oncològica i la seva família. També participem, junt amb Infermera virtual, a ‘Posa’t la gorra’, l’esdeveniment solidari de l’entitat.
Associació Catalana d’afectats de Fibromiàlgia - Sport a activitats culturals i de formació que es realitzen amb persones amb fibromiàlgia.
Telèfon de l’esperança - Atenció, escolta i ajuda a les persones que truquen en moments d’angoixa, preocupació o solitud.
Step by step - Acompanyament en activitats d’oci i cultura per a persones amb lesió medul·lar en la fase crònica.
Consulta el programa de voluntariat fent clic aquí.
Consulta el programa 'Cap infermera sola' fent clic aquí.