S’ha actualitzat la Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària
29 d’octubre de2015
La Carta de drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària ha estat actualitzada a fi d’adequar-se als canvis que s’han produït en la societat en relació amb els rols individuals i col·lectius. Una revisió, la primera des que es va redactar l’any 2001, en la que hi ha participat el Consell de Col·legis Oficials d’Infermeres i infermers de Catalunya. En la seva elaboració i revisió hi han participat diversos professionals, centres sanitaris, entitats i col·lectius socials representatius de l’àmbit de la salut.
El document, revisat i aprovat pel Departament de Salut i el Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya defineix un nou àmbit relacional, en un marc programàtic i entorn ètic, alhora que promou la transparència i la proactivitat i reforça l’autonomia i la responsabilitat personal, per assolir un ciutadà empoderat amb el maneig de la seva salut.
Els prop de cent drets i deures que recull el document s’han estructurat en deu grans àmbits: equitat i no-discriminació de les persones; protecció i promoció de la salut i prevenció de la malaltia; accés al sistema sanitari; intimitat i confidencialitat; autonomia i presa de decisions; informació sanitària, documentació clínica i tecnologies de la informació i la comunicació; qualitat i seguretat del sistema; constitució genètica de la persona; investigació i experimentació i participació.
La nova Carta s’inspira en el model sanitari que situa les persones com a element central de la salut, amb els principis de llibertat i autonomia, d’igualtat i dignitat de les persones, d’accés a la informació i de compromís cívic com a eixos vertebradors. Entre les principals innovacions destaquen el dret a rebre educació en salut, a obtenir informació sobre temps d’espera en atenció sanitària, a planificar les decisions anticipades, a tenir seguretat de les dades relatives a la salut i a rebre una atenció que garanteixi la continuïtat assistencial, entre d’altres.
Podeu descarregar la Carta de Drets i Deures deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària en aquest enllaç