Més de 2.000 professionals de la salut es reuneixen per fer balanç del Pla de Salut 2015 i posar en comú els nous reptes de salut pels propers 5 anys
30 de novembre de2015
Més de 2.000 professionals de la salut es van reunir el passat divendres a Sitges en la 5a Jornada del Pla de Salut de Catalunya per fer balanç del Pla de Salut 2011-2015 i conèixer els nous reptes del Pla de Salut 2016-2020, que esdevé una evolució del que s’ha fet fins la data.
Segons va explicar el Conseller de Salut, Boi Ruiz, les malalties mentals i l’obesitat seran dos dels principals blancs de la sanitat catalana dels propers anys, en el marc del Pla de Salut 2016-2020, donat que es tracta de patologies en les que s’avança més lentament. Aquest nou pla incorporarà noves línies estratègiques d’intervenció per respondre millor a les necessitats de salut de la població. Així, d’una banda prioritzarà l’abordatge del càncer i d’altres malalties, com ara les vasculars, respiratòries, neurodegeneratives o transmissibles.
Durant la jornada s’ha destacat que s’ha aconseguit millorar un dels indicadors més rellevants per valorar el grau de salut de la ciutadania: l’esperança de vida en bona salut. L’evolució d’aquest indicador, que explica el nombre d’anys que una persona pot esperar viure amb bones condicions de salut, ha fet que, de mitjana, els catalans visquin ara 3,9 anys més amb bona salut que no pas fa uns anys; augmentant en 2,1 anys en els homes, mentre que s’ha disparat en 5,7 anys en les dones.
A la jornada, s’hi van presentar més d’un miler d’experiències innovadores de les quals en van ser premiades 5:
- Implantació de walkrounds com a estratègia de millora de la seguretat del pacient oncològic, desenvolupat per l’Hospital Duran i Reynals - ICO L'Hospitalet, Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona.
- Les TIC com a eina de suport a l’atenció pediàtrica. Web de Pediatria dels Pirineus, amb consultori virtual i xarxes socials. Pediatria dels Pirineus, Fundació Sant Hospital La Seu d’Urgell i Gerència Territorial Alt Pirineu Aran de l’Institut Català de la Salut.
- Valoració sensorial dels menús servits en una mostra d’escoles de les Regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, desenvolupat per la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
- Impacte del programa INDI pel maneig de la depressió en atenció primària en la reducció de la ideació suïcida en pacients amb depressió, desenvolupat per Atenció Primària Camp de Tarragona, ICS i Servei Català de la Salut.
- Programa Pilot d´Atenció al Pacient Crònic Complexe en Salut Mental, desenvolupat pel Parc Sanitari Sant Joan de Déu.
Podeu accedir al balanç del Pla de Salut 2011-2015 fent clic aquí