Amèlia Pérez: "Les infermeres som clau en la prevenció de la incontinència"
9 d’agost de2013
Amèlia Pérez és infermera des de fa més de 35 anys. Durant tot aquest temps ha passat gairebé per totes les àrees d’atenció. Des de l’any 1992 treballa a la Unitat de sol pelvià de l’Hospital Clínic de Barcelona. Entre propers dies 26 i 30 d’agost participarà en la Trobada Anual de la Societat Internacional de la Continència (ICS). Allà hi presentarà els resultats obtinguts en les línies de treball de la seva unitat i exposarà el model d’atenció integral, que han dissenyat. Hem parlat amb ella de la importància de les infermeres en la prevenció i l’atenció de la incontinència.
Què sent com a infermera en presentar un projecte a la trobada de la ICS?
Estic molt satisfeta. És el primer cop que el congrés internacional, de la ICS, es celebra a Barcelona. S’hi abordaran els temes de més rellevància i actualitat en aquest àmbit. S’exposaran les línies més actuals de recerca en el tractament de les disfuncions del sòl pelvià. Hi haurà taules de presentació i discussió de casos clínics amb experts internacionals i revisions crítiques de l’evidència científica existent. És un esdeveniment importantíssim per als professionals de l’àmbit.
Quin és el paper que juguen les infermeres en l’atenció a la incontinència?
Les infermeres som essencials en les diferents fases de l’atenció a la incontinència, però penso que tenim un paper cabdal a l’atenció primària per treballar la prevenció i la detecció precoç d’aquest tipus de problemes.
En la detecció precoç és important millorar. A les consultes d’infermeria, s’haurien de generalitzar les preguntes referents a la continència. En l’actualitat existeixen qüestionaris que estan validats per les societats científiques i que són molt senzills de respondre. Si generalitzéssim aquests controls, facilitaríem la millora de la qualitat de vida dels usuaris.
També és molt important treballar la prevenció en el períodes de pre-part i post-part acompanyant les mares en els exercicis del sol pelvià. En aquests casos les infermeres i, especialment les llevadores, tenen un paper capital.
A més de l’atenció primària, els altres àmbits assistencials deuen tenir el seva importància.
Sí, però en les unitats de sol pelvià parlem ja de fer front a la incontinència, no de prevenir-la. En les unitats especialitzades, les infermeres participem en el diagnòstic i l’avaluació de la severitat de les disfuncions del sol pelvià, desenvolupem tasques en les teràpies conservadores i donem suport als tractaments quirúrgics.
Així doncs, aboga per formar més a les infermeres en matèria de continència ?
I tant! I és molt important actualitzar coneixements en aquest àmbit. Per això crec que aquest congrés és una gran oportunitat per rebre i contrastar coneixements i opinions de les personalitats científiques més rellevants de l’àmbit de la incontinència
A més, aquelles infermeres que hi estiguin interessades poden accedir al congrés amb una quota reduïda si es fan membres SUFO de la Societat Internacional de la Continència (ICS)