L’antropologia del tenir cura, guarint amb empatia
28 de març de2013
La tradició de la medicina al·lopàtica s’ha centrat sempre en atendre els problemes de salut des de la seva vessant física i ha deixat de banda les altres dimensions implicades en un procés de curació, és a dir, aquells aspectes socials, culturals i espirituals que acompanyen a una malaltia. És precisament en aquestes vessants en el que es centra l’antropologia del tenir cura, que ha centrat una nova aula de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals del COIB.
El passat 21 de febrer, la infermera i doctora en antropologia social, Alícia Guidonet va explicar els processos de salut i malaltia des de l’antropologia filosòfica, una disciplina que tracta l’esser humà de manera integral, tenint en compte la seva vessant física i biològica, però també l’espiritual.
Des de l’aproximació antropològica, per tenir cura d’una persona determinada, és tant important respondre als aspectes físics de la seva situació de salut, aplicar un tractament determinat, com fer-se’n càrrec de les implicacions personals que aquesta malaltia té en aquell individu.
Mitjançant un vídeo sobre una dona en mig d’un procés oncològic, Gidonet va treballar amb les assistents una anàlisi sobre els processos de cura. La conclusió va ser unànime en detectar que els hospitals i centres de salut descontextualitzen i tecnifiquen la salut al punt que es converteix en un mer procés mèdic que no té en compte les pors, les fòbies i les angoixes de les persones ateses d’una manera individualitzada i humana.
“Davant d’una mateixa situació de salut dues persones seran susceptibles a aspectes diferents. A un li molestarà que no parin de preguntar-li com es troba, a l’altre li farà molta por parlar de la mort” va dir la infermera antropòloga.
Per a una dona que afronta la realitat d’un càncer de pit, segons l’antropologia del tenir cura, és tant important que la cirurgia i el tractament vagin bé, com que s’entengui en cada cas quines implicacions té per a ella el tractament i la situació de salut per al qual està passant a nivell social, cultural i espiritual.
Precisament per això la cura des de l’antropologia posa l’accent en l’empatia. Per acompanyar bé a algú i maximitzar les seves possibilitats de cura cal aplicar-li els tractaments i també posar-se en la seva pell per donar-li un acompanyament que l’ajudi i que tracti el conjunt d’emocions per les quals pot estar passant.
Per Alícia Guidonet, aplicar l’antropologia del tenir cura és un gran repte per als professionals de la salut. “La nostra cultura en aquest àmbit es basa en la tecnificació, la medicalització i el biologisme i ens falta esforçar-nos en accedir a interpretacions humanistes que ens ajudin a reflexionar sobre d’altres maneres de comprendre els processos de salut i malaltia”.
El cicle d’Aules introductòries de coneixement i pràctica infermera en teràpies naturals és una iniciativa de la Comissió de teràpies naturals del COIB. Si més informació sobre les properes aules previstes pots consultar el programa fent clic aquí.