El COIB inicia una ronda de trobades amb les plataformes en contra de les retallades en salut
9 de maig de
2013
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona ha endegat una sèrie de trobades amb representants de les diverses plataformes infermeres que en els últims mesos s’han constituït en contra les retallades pressupostaries al servei de salut. L’objectiu d’aquestes reunions és crear espais per dialogar i conèixer de primera mà la realitat que es viu en els diferents àmbits
de l’exercici de la infermeria i posar a l’abast dels professionals els recursos del Col·legi per intermediar amb les diferents institucions implicades en garantir la qualitat assistencial als ciutadans.
La primera d’aquestes trobades va tenir lloc el passat dilluns dia 22 d’abril amb els Samarretes Negres. Els representants d’aquest moviment assembleari d’infermeres originat a l’Hospital de la Vall d’Hebron es van reunir amb el president del COIB, Albert Tort i la directora de programes del Col·legi, Núria Cuxart.
Durant dues hores de trobada, les Samarretes Negres van mostrar la seva preocupació per la “situació límit” a la qual estan sotmesos els serveis infermers dels respectius hospitals. Varen denunciar que en general es treballa des de la improvisació i que cada cop es forcen més els límits ètics de l’exercici professional
“Moltes vegades, ens trobem que en un sol matí ens roten en tres unitats diferents” o “el dèficit d’infermeres esta passant factura en la qualitat de els cures que reben les persones” van ser dues de les frases més repetides durant la trobada.
Davant de les explicacions dels Samarretes Negres la directora de programes del COIB, Núria Cuxart va manifestar la seva inquietud per la situació ja que va dir “moltes de les mancances que es reclamen, fan referència a criteris bàsics per al bon exercici de la professió que estan reconeguts per les institucions sanitàries del país a través del Consell de la Professió Infermera.
Per exemple, el compromís d’assegurar el nombre necessari d’infermeres segons les necessitats dels usuaris i seguint les recomanacions europees que recomanen que es disposi de 8,4 professionals per cada mil habitants. Les polítiques de contractació actuals, que només comprenen el 50% de les baixes generades per jubilació contribueixen a empitjorar la ja deficitària ràtio d’infermeres a Catalunya que és de poc més de 5 infermeres per cada mil usuaris.
Cuxart va incidir en la necessitat d’establir ponts de diàleg entre els diferents moviments de protesta que ara mateix es troben actius a Barcelona per definir quins aspectes de la atenció infermera es troben en perill en el sistema de salut en aquest moments i reivindicar conjuntament el seu caràcter inalienable.
“Les infermeres hem de fer saber a tothom quins són els requisits indispensables per poder garantir l’atenció adequada als usuaris ja que aquest és el nostre compromís ètic com a professionals amb la societat” va dir.
Per la seva banda Albert Tort va assegurar que la voluntat del COIB en aquest respecte és la de “fer de catalitzador entre els diferents agents implicats en l’atenció a les persones, per garantir que tothom pugui accedir no només a les millores cures possibles sinó als mínims de qualitat assistencial als quals hi té dret.”
Així mateix, Tort va reiterar que els serveis de la corporació i especialment la comissió deontològica, estan al servei de totes aquelles col·legiades i col·legiats que es trobin en una situació de compromís ètic en l’exercici de la seva tasca com a infermeres.
Durant els propers mesos el Col·legi té previst reunir-se amb representants de les principals plataformes de protesta contra les retallades sanitàries que es troben actives a la demarcació de Barcelona per tal conèixer en detall com l’actual marc pressupostari està comprometent l’exercici professional de la infermeria i la salut de la comunitat.