FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
5 de juliol de 2013
    Sessió pessariUn de cada deu parts al nostre país acaba abans de temps. El cicle d’actualització de Llevadores del COIB ha dedicat la seva última sessió, abans de l’estiu, a parlar d’un mètode per prevenir un síndrome que cada cop és més comú. L’ús del pessari cervical, un anell de silicona que es col·loca al coll de l’úter, garanteix gairebé en un 100% dels casos que es compleixin les 37 setmanes mínimes de gestació.
     
    La protagonista d’aquesta nova edició de les Xerrades d’actualització que organitza la Vocalia de Llevadores del COIB, va ser la doctora en ginecologia Maria Goya, qui ha centrat les seves investigacions a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona en els parts prematurs.
     
    En els seus treballs, aquesta metgessa d’origen canari, ha demostrat l’eficiència del mètode del pessari a l’hora d’ajudar a les dones amb el coll d’úter massa curt per a mantenir períodes de gestació segurs, és adir, per sobre de les 37 setmanes.
     
    El pessari és una anella de silicona inventada als anys cinquanta del segle XX i que la metgessa alemanya Brigit Arabin va perfeccionar en els primers anys de la dècada del 2000.
     
    “Arabin va voler ajudar a les dones amb el coll de l’úter curt a mantenir embarassos d’una durada normal i més segura per a la salut dels seus fills” va explicar Goya.
     
    El fet que el coll d’úter no sigui prou llarg és el factor de risc més determinant a l’hora d’acabar donant a llum abans d’hora. La incidència en aquests casos és molt superior a la que presenten altres condicionaments com el consum de tabac o altres malformacions uterines.
     
    Els estudis de Goya han demostrat l’efectivitat d’aquest sistema davant d’altres tractaments com l’ús de la progesterona o el mètode del cerclatge. A més, segons les dades recollides per l’equip de l’Hospital de la Vall d’Hebron, els efectes secundaris són innocus i només en un 14% de les usuàries del pessari van necessitar que se’ls recol·loques la pròtesi.
     
    A més, segons va apuntar Goya “el tractament amb pessari és molt més econòmic que les altres alternatives terapèutiques”.
     
    El part prematur és un síndrome que no ha parat de créixer en tot el món durant els últims deu anys. En concret, a Espanya, l’any 2012 el 9,47% dels embarassos van acabar abans de les 37 setmanes.