Els professionals de les residències advoquen per una atenció centrada en la persona
27 de març de2013
Els professionals que treballen en residències geriàtriques afronten el repte de centrar la seva activitat en la persona i fer-la pivotar en l’amor per la feina seguint la filosofia dels models d’atenció infermers. Aquesta és la principal conclusió de les Jornades Interdisciplinars Catalanes de Residències de Gent Gran que s’han celebrat a Barcelona.
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, que va inaugurar les jornades, va destacar la importància de conèixer i potenciar el treball dels professionals dedicats a l’atenció en les residències per plantejar el futur i la sostenibilitat dels serveis socials.
Durant la trobada, que es va celebrar els dies 15 i 16 de març a l’Espai Pujades 350, tots els participants van coincidir en admetre que l’àmbit d’atenció a les persones grans, afronta un ambiciós canvi de paradigma. S’ha d’evolucionar cap a una nova manera d’atendre més centrada en les necessitats individuals de la persona atesa i menys en les tasques fixades per l’equip assistencial.
En aquest procés és essencial la implicació dels professionals i les famílies però també i de manera fonamental de les institucions implicades, que han de ser promotores d’un model centrat en la persona.
Durant els dos dies d’activitats es van tractar altres temes com la prevenció i maneig d’infeccions a les residències, l’abordatge dels trastorns de conducta en les persones afectades per demència o l’ús de contencions per garantir la seguretat dels usuaris.
Respecte a aquest darrer tema, es va destacar la importància de reservar aquestes limitacions a la mobilitat com a últim recurs i es va recordar que per a qualsevol dubte de caire ètic cal adreçar-se a l’evidència científica i als textos professionals existents. Entre ells, el document elaborat per la comissió deontològica del COIB sobre l’ús d’aquestes restriccions l’any 2006.
Finalment, la necessitat d’oferir una atenció basada en principis ètics des de les residències geriàtriques, que impregni tot l’equip professional, i d’aconseguir organitzacions amb serveis de qualitat i de valor afegit i que estiguin compromeses socialment són d’altres dels reptes que es van posar sobre la taula durant aquestes sessions.
L’e-salut a les residències
Entre les activitats paral·leles organitzades per a aquesta setena edició de les jornades, va destacar la presentació del portal de promoció i educació per a la salut del COIB, Infermera virtual.
Durant dues hores de presentació davant de diferents professionals sanitaris experts en la cura de la gent gran, la directora de la Infermera virtual, Gisel Fontanet, va explicar com en ella es poden trobar continguts de salut contrastats per conèixer quines són les últimes recomanacions per mantenir la bona salut de les persones grans i com pot ser una eina de treball per als professionals, que assegura la continuïtat assistencial.
Tot i així, Fontanet també va mostrar com la plataforma pot ser una font d’informació sobre pràctiques saludables i consells de salut tant per els residents com per a les seves famílies. La plataforma d’e-salut atén aspectes ben diversos de la vida de les persones que conflueixen en mantenir en tot moment una forma de vida saludable amb independència de l’estat de salut de cada persona. Així doncs, pot mostrar com fer exercici saludable o fins i tot què és i com podem elaborar un document d’últimes voluntats.
Les Jornades Interdisciplinars Catalanes de Residències de Gent Gran han arribat a la seva setena edició i han fet servir un any més les instal·lacions i serveis de l’Espai Pujades 350, l’espai per a la producció d’esdeveniments de les infermeres de Barcelona.