FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
19 de juny de 2013
    Jordi Doltra
     
    Jordi Doltra
    Infermer
    Professor jubilat de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona
     
    Jordi Doltra és infermer i recentment s’ha jubilat com a docent de l’Escola Universitària d’Infermeria de la Universitat de Girona. Des de la seva experiència com a professor a les aules universitàries, parla sobre la importància de participar en l’elaboració del codi d’ètica, en aquest cas involucrant-se amb l’enviament de possibles esmenes. “En una societat on hi ha un problema de credibilitat i una crisi moral i econòmica global, és important que no donem per fetes les coses i siguem capaços de dir-hi la nostra”, assegura.
     
    Com es pot traslladar als alumnes la idea que l’ètica afecta a la pràctica del dia a dia?
     
    Hi ha una certa dificultat amb l’estudiant, per fer-li entendre a l’inici, doncs sovint creu que l’ètica és poc rellevant i que és un aspecte marginal. Però, més tard, se n’adona que no és així, perquè és a partir de les experiències de les pràctiques clíniques que acaba veient la importància d’aquesta dimensió ètica. Per això, com a professor recomano treballar i debatre determinats temes després d’aquesta experiència.
     
    Des de quines vies es pot motivar l’estudiant?
     
    Reflexionar a partir de casos clínics o en base al visionat d’algunes pel·lícules que mostren problemes ètics de comportament professional o certes reaccions d’usuaris o familiars que susciten debat en aquest entorn poden ser una bona manera. Incloure en els diaris reflexius de les pràctiques clíniques un apartat de reflexió perquè concreti la seva visió personal davant de determinats fets que li ha tocat viure també és una altra via de motivació. 
     
    Per què cal que és important que totes les infermeres participin en l’elaboració del codi d’ètica?
     
    Avui en dia la participació és molt important i dir la nostra encara més. En una societat on hi ha un problema de credibilitat i una crisi moral i econòmica global, sembla evident que no podem donar les coses per fetes, d’entrada, i per tant que tothom doni la seva visió, sobretot si tens una certa experiència clínica i professional.
     
    Aconseguir la màxima participació també pot ser una via per garantir l’aplicació del codi.
     
    Cal que les infermeres que treballen en l’àmbit assistencial hi diguin la seva perquè hem de trencar el tòpic que el codi d’ètica està fet per un grup reduït d’infermeres, quatre vaques sagrades del món docent i que està molt allunyat de la realitat clínica, perquè no és veritat. Si afavorim la participació des de tots els àmbits ningú ens podrà retreure cap aspecte relacionat amb aquest tòpic de la professió.
     

    Participa en la renovació del codi d’ètica enviant la teva esmena a la proposta de document!
     
    Entra a la plataforma i digues la teva!
     
     
     
    Informacions relacionades
    • El proper dilluns, digues la teva sobre el nou codi d’ètica! (10/6/2013). 
    • Renovem el codi d’ètica de les infermeres catalanes (30/5/2013).