FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
5 de febrer de 2013
    Les infermeres són clau a l’hora d’aconseguir una atenció integral a les persones amb problemes de continència. En l’atenció d’aquests cassos, sovint, hi acaben intervenint diferents professionals, sanitaris i no sanitaris, que necessiten de l’ajut de les infermeres per orientar la seves tasques cap al benestar de la persona atesa. Així ho ha explicat al Col·legi Oficial d’Infermeres i Katherine MooreInfermers de Barcelona (COIB) la Dra. Katherine Moore, qui aposta per assolir un consens internacional, que permeti definir les competències i facilitar el lideratge de les infermeres en l’àmbit de la continència.
     
    Katherine Moore, que ha visitat Barcelona convidada per la Unitat de Sòl Pelvià de l'Hospital Clínic de Barcelona, va insistir en la importància que les competències de les infermeres expertes en continència es recullin en un consens internacional. Així es podrà garantir, segons ella, el desenvolupament apropiat d’aquest rol infermer.
     
    “La infermera ha de liderar la promoció de la continència tant pel que fa a l’administració de les cures com pel que fa a coordinar les aportacions de les diferents persones implicades en un problema de continència: l’usuari, els seus familiars, els seus cuidadors i fins i tot altres professionals com els treballadors socials” va dir.
     
    Durant dues hores de conferència, la reconeguda infermera i investigadora canadenca va repassar els elements fonamentals, que han constituir el perfil de la infermera especialista en continència. Per fer-ho es va basar en l’evidència obtinguda per l’estudi Delphi endegat l’any 2009 pel Comitè d’Infermeria Pràctica de la Societat Internacional de la Continència (ICS).
     
    Segons aquest estudi, que va obtenir evidència d’infermeres expertes en continència de 12 països, la infermera experta en continència hauria de reunir, entre d’altres, les habilitats per dur a terme avaluacions físiques del sòl pelvià, conèixer l’evidència científica en urodinàmica, la cura de les sondes, la cura de la pell i la teràpia conductual.
     
    La infermera canadenca també va destacar la importància de conèixer bé el maneig de modificacions en la dieta i la ingesta de líquids així com el domini de les tècniques de rehabilitació del sòl pelvià i les d’estimulació funcional dels nervis i la musculatura.
     
    En definitiva, segons Moore aquesta evidència dibuixa un perfil de professional especialista que combina una àmplia base d’experiència professional amb el coneixement especialitzat teòric i experimental sobre  incontinència.
     
    Aquests coneixements combinats són els que permetran a la infermera experta en aquest camp prendre decisions complexes en determinats aspectes de salut de la persona amb incontinència. A més, li permetran educar tots els implicats en el procés de promoció de la continència.
     
    Propera cita, el mes d’agost, a Barcelona
     
    Katherine Moore, Maria José Palau i Amèlia Pèrez, de la Unitat de Sòl Pelvià de l’Hospital Clínic, van cloure l’acte emplaçant les assistents a participar en la propera edició de la Trobada Anual de l'ICS que es celebrarà a Barcelona el proper mes d’agost.
     
    Aquest esdeveniment, que arriba enguany a la seva 43ena edició, és un referent internacional en el camp de la continència i compta en el seu programa amb sessions especialment orientades per a infermeres d’aquest àmbit d’especialitat. Podeu consultar el programa aquí.