FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
18 de febrer de 2013
    Maribel PonsA l’Estat Espanyol es diagnostiquen cada any 56.000 nous casos de condilomes als òrgans genitals. Es tracta doncs d’una de les infeccions de transmissió sexual (ITS) més comunes i és la causa del 100% dels càncers de cèrvix, que en el nostre país és el segon tipus de càncer més freqüent. Sobre la seva prevenció i control ha parlat la Dra. Maribel Pons en el marc del cicle d’actualització organitzat per la Vocalia de Llevadores del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.

    Aquesta ginecòloga és directora d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Baix Llobregat Centre i es dedica des de fa anys a investigar les causes i conseqüències dels condilomes genitals.

    Davant d’una nodrida assistència de llevadores, Pons va explicar el passat dia 21 de gener que “ens trobem davant d’un nou paradigma i ja sabem amb tota seguretat que amb una única relació sexual sense protecció es transmet el virus i és ja una malaltia tissular i sabem també que el papil·loma humà generarà un tumor maligne en un període de 10 o 20 anys”.

    Per evitar aquest fàcil contagi, Pons va recordar que el mecanisme més efectiu és sempre la utilització del preservatiu ja que a més de prevenir del càncer de cèrvix, prevé de moltes altres ITS.

    Tot i així va remarcar la sort de comptar amb l’avenç que representa tenir una vacuna que ajuda les defenses naturals a combatre el virus i evitar la infecció. I és que de fet, l’aparició del càncer es deu, segons els experts, a que després de molts anysPúblic assistent d’infecció persistent les defenses naturals claudiquen i es desencadena el procés degeneratiu de les cèl·lules de la pell i de les mucoses.

    En aquest sentit, les recomanacions de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i de la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia (FIGO) per la prevenció primària són la vacunació en dona sana i com a prevenció secundària fer proves de prevenció de Càncer de Cèrvix. Maribel Pons va insistir en la importància de practicar una citologia cada tres anys a totes les dones que puguin estar exposades al virus del papil·loma humà.

    Entre els factors de risc descrits en la contracció del virus del papil·loma humà es troben: l’inici precoç en les relacions sexuals, el nombre de parelles sexuals, l’interval curt entre companys sexuals, el tabaquisme o la no circumcisió de les parelles sexuals potencials entre d’altres.