La teràpia neural, ajudem el cos a buscar el seu equilibri intern
31 de maig de2013
Coneixes els beneficis de la teràpia neural? Com s’aplica i quins efectes beneficiosos té per a la salut? Les infermeres Ester Burrel, Anna Ferrer i Núria Rius van explicar l’aplicació d’aquesta teràpia centenària i els canvis que pot generar en la salut de les persones en la darrera aula d’introducció a les teràpies naturals i complementàries organitzada al COIB.
Durant la sessió, organitzada per la Comissió de Teràpies Naturals i Complementàries del COIB i celebrada el passat 23 de maig, aquestes infermeres van explicar les seves experiències i resultats concrets amb l’aplicació d’aquesta teràpia, desenvolupada a partir de 1925 pels metges alemanys Ferdinand Huneke i el seu germà Walter.
Totes les parts del nostre cos estan relacionades entre si, doncs la ment, els òrgans i també els teixits estan connectats pel sistema nerviós. El sistema nerviós vegetatiu, que és on actua la teràpia neural, regula les funcions dels òrgans i els teixits i s’encarrega de mantenir el màxim equilibri possible.
Qualsevol irritació en aquesta xarxa nerviosa –cicatrius, infeccions, intervencions quirúrgiques, cops que ens hem fet en el passat o situacions derivades de l’estrès emocional o de les nostres vivències- pot alterar el sistema nerviós vegetatiu o autònom i tenir un impacte en la nostra salut, va explicar la infermera Ester Burrel.
A partir de la infiltració de procaína o lidocaína, un anestèsic local que s’injecta en concentracions molt baixes –entre un 0.30% i un 0.50%- “s’intenta neutralitzar aquestes irritacions i treure aquestes interferències perquè el propi cos s’organitzi de manera diferent i donar un impuls a l’organisme per lluitar contra la malaltia”, segons Burrel.
A través de l’aplicació d’aquesta tècnica es generen canvis en els teixits d’aquesta zona que interfereix en la salut de la persona i es modifica l’estat elèctric de les membranes cel·lulars. Amb aquesta teràpia, el dolor de certs símptomes desapareix en la seva totalitat o la persona nota una millora temporal molt destacada.
Per explicar els efectes beneficiosos que aquesta teràpia té per a la salut, la infermera Anna Ferrer va il·lustrar la seva intervenció amb un audiovisual, realitzat amb la participació d’usuaris que explicaven com aquesta tècnica els havia ajudat a superar casos de migranya, mals de queixal o d’esquena.
Segons aquesta infermera, amb la procaína “reparem la cèl·lula malmesa i traiem els obstacles d’una ‘autopista’ perquè tot a dins nostre flueixi molt millor”. “Donem un impuls en una zona determinada del cos, que moltes vegades no és exactament on l’usuari ens diu que nota el dolor”.
Així, la zona on s’injecta aquest anestèsic ve condicionada no només per la història clínica de la persona, sinó també per la seva situació i història de vida i les vivències o experiències viscudes, va explicar aquesta experta en teràpia neural.
Durant la mateixa aula, la infermera Núria Rius va explicar l’experiència d’aplicar aquesta teràpia a Senegal, on cada any viatja per participar com a cooperant amb l’Associació Sociocultural Macodou Sall (Asomacs), que treballa per atendre la salut de les persones des del seu centre de salut de Touba.
Malgrat les dificultats idiomàtiques que sovint són un obstacle per conèixer amb profunditat la història de vida de les persones que atén, Rius va explicar que gràcies a aquesta teràpia ha pogut tractar amb resultats d’èxit a dones amb parts difícils, persones amb dolors i afeccions bucals o amb erupcions a la pell.