FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
25 de febrer de 2013
    L’aplicació d’escalfor al perineu durant el part és un mètode analgèsic natural que les llevadores venen practicant des de sempre. En canvi, s’havien fet pocs estudis per evidenciar si realment era un sistema efectiu contra el dolor i si influïa en el nombre de Carme Terrélesions perineals resultants de l’expulsió en el part. És una mostra més de la necessitat de formular estudis per aportar evidència científica en l’atenció abans, durant i després del part. Per això, la Vocalia de llevadores del Col·legi ha dedicat una de les seves Xerrades d’actualització a explicar com fer una tesi i a mostrar la importància d’investigar.

    El passat dilluns 18 de febrer la Dra. Carmen Terré va presentar a les llevadores del COIB els resultats de l’estudi clínic sobre la termoteràpia en el període expulsiu del part que va endegar el 2009 des de l’Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona en cinc hospitals de tot l’Estat. Un estudi en el que unes 30 llevadores van ajudar a recollir les dades que finalment constituirien la base d’una tesi doctoral.

    Gràcies a aquest treball, es va comprovar que, en un part natural, després d’aplicar escalfor al perineu de cinc a deu minuts, preferiblement amb compreses humides, les mares experimenten una davallada significativa en la seva percepció del dolor, durant el període expulsiu del part. Això permet evitar l’ús d’analgèsia farmacològica cosa que a banda de minimitzar possibles efectes secundaris en la mare i el nounat, ajuda en l’estalvi recursos.

    Les lesions de perineu són dolences comunes, que es poden produir durant el part i estan associades a problemes musculars posteriors com la incontinència. La seva prevenció doncs no és només important per garantir un part millor sinó per evitar efectes secundaris en la salut de les dones.

    Les investigacions de Terré van poder demostrar que l’aplicació de termoteràpia durant el part normal redueix determinades lesions greus del perineu, tot i que no redueix el nombre de casos on es fa necessària l’episiotomia ni redueix els casos de lesions que requereixen sutura.

    Encoratjant les llevadores a investigar

    Com la mateixa Terré va explicar, el propòsit de la sessió no era només difondre els resultats del seu assaig clínic sinó animar a les interessades a fer estudis que aportin evidència sobre les pràctiques clíniques de les llevadores. “No és tan difícil, i en canvi pot ser de gran utilitat per a les dones i per a la nostra professió” va assegurar.

    És per això que en la sessió, a més de presentar els resultats obtinguts per Terré, es van repassar totes les parts del procés d’investigació i es van explicar detalladament les accions dutes a terme per obtenir les dades que van composar la mostra.

    Si t’interessa fer recerca o tens un projecte i necessites ajuda pots posar-te en contacte amb l’Àrea de Recerca del Col·legi fent clic aquí.