FacebookTwitterLinkedInGoogleEnviar...PinterestWhatsapp
1 de març de 2013
    La Jornada tècnica de debat sobre la gestió infermera de la demanda ha aplegat més de 80 infermeres dels àmbits d’atenció primària, hospitalària i Taula gestió demandasociosanitària, de la universitat, de la recerca i de la gestió, que han donat la benvinguda al principi d’acord dels col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya per regular aquest àmbit de la praxi professional. L’acte organitzat pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) ha servit per posar en comú amb les infermeres expertes els punts d’un acord que s’ha treballat durant gairebé un any i que ha estat una iniciativa del Col·legi amb el suport de l’AIFICC.
     
    L’objectiu de la trobada es va assolir. Es va arribar a un primer consens sobre els criteris mínims exigibles per a l’establiment i desenvolupament de la gestió infermera de la demanda. Un àmbit que ha estat marcat pel desacord en el si de la professió infermera.
     
    Per aquest motiu, el COIB va constituir el 2011 un grup de treball amb representants de col·legis, societats científiques com l’AIFiCC, empreses sanitàries i infermeres expertes en l’àmbit per treballar sobre la ordenació d’aquesta pràctica. Segons la directora de Programes del COIB, Núria Cuxart, “es tractava d’establir les bases essencials sobre les que ha de sostenir-se la gestió de la demanda i fer-ho des del col·lectiu infermer.”
     
    I és que des del Col·legi defensa la necessitat d’exercir el dret a l’auto regulació. Segons Cuxart ”el que més hauríem de fer les infermeres en seu col·legial és debatre sobre com ens regulem com a professió, ja que aquest a més d’un dret és un deure nostre envers les persones ateses i la societat.”
    Gestió de la demanda. Públic
    El text aprovat pel Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIC) i sotmès, en aquesta ocasió, a l’anàlisi de les infermeres de Barcelona en la Jornada del passat dia 27 de febrer, defineix en 14 articles el concepte de la gestió de la demanda des d’una perspectiva infermera.
     
    Entre d’altres aspectes es defineix el concepte “gestió de la demanda”, la distingeix del triatge, i defensa la valoració, el diagnòstic i el tractament com a parts “intrínseques de la funció de qualsevol professional”.
     
    L’acte va estar presidit pel president del COIB, la presidenta de l’AIFICC i la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.
     
    Un camí llarg però productiu
     
    Després del treball fet pels experts des del COIB i l’acord assolit amb les infermeres assistents a la Jornada, quedarà convertir el text resultant en un norma aplicable a tot el territori, tasca que assumirà el CCIC.
     
    Tot i així, la coordinació del projecte va advertir que el camí és encara llarg i que això només haurà estat el final d’una “primera volta”. Alba Brugués de la CASAP va remarcar que el procés normatiu per si sol no funciona “a més de normativitzar, hem de normalitzar la gestió infermera de la demanda”, va assegurar.
     
    Per la seva banda Núria Cuxart va explicar que “aconseguit aquest primer acord de mínims, a partir de demà mateix iniciarem la segona volta per DEFINIR l’operativa i obrir el procés a la participació de totes les infermeres.”

    Ja era hora
     
    El segon punt de consens unànime de la trobada va ser sobre l’adequació de la iniciativa. Moltes assistents, abans d’aportar el seu punt de vista, van començar la seva intervenció amb un “ja era hora” que es va convertir en una de les frases més sentides durant el torn obert de paraules.
     
    En aquest sentit si bé les principals organitzacions participants reconeixen que han escollit el camí més lent, el del consens, també asseguren que creuen que aquest és el més segur, especialment en una professió en la qual, segons paraules d’alguns dels assistents al debat “no estem acostumats a autoregular-nos.”
     
    Més enllà del procés burocràtic que seguirà el text del consens, el COIB té previst iniciar en breu una sèrie de sessions obertes a tots els professionals per a explicar el seu contingut i recollir les seves impressions i suggeriments al respecte.